Terug

Met welke mensen werk je samen als architect?

Ilsa van As

Met welke mensen werk je samen als architect?


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Ilsa,

 

Als architect werk je samen met allerlei mensen: de intereurarchitect, de aannemer, de constructeur. Een gebouw kent vele facetten en niemand kan het alleen. Iedereen weet wel iets, samen weet je heelveel. In de bouwvergaderingen die ik heb mogen leiden was het zo dat iedereen zijn of haar idee kon inbrengen. Dan werd er geluisterd naar wat hij of zij te zeggen had en later werd er besloten of we daar mee doorgingen of niet. 

 

Samenwerken heb ik de laatste tijd veel en vooral gedaan met de interieurarchitet, we hadden vaak dezelfde ideeën en zo konden we snel tot een goede oplossing komen voor moeilijke zaken die we tegen kwamen. 

Als je nog eens een vraag hebt dan hoor ik dat graag.

Groeten Frans Cladder


Antwoord van Architectenbureau Van Hunnik, Lambrechts en Overduin

Ilse van As,

Een goede vraag maar lastig om te beantwoorden. Als architect werk je samen met heel veel mensen om een goed ontwerp te maken. Het begint bij de opdrachtgever die aangeeft welke wensen hij/zij heeft. Op basis van dit wensenpakket gaat een architect aan de slag om een ontwerp te maken. Op basis van dit ontwerp en afhankelijk van de grootte van het gebouw zal er samengewerkt worden met de constructeur (die maakt de berekeningen en tekeningen van de constructie), de installatie-adviseur (tekenen en berekenen van de installaties) maar ook met de medewerkers van de opdrachtgever over toekomstig gebruik, onderhoud. Als het ontwerp niet past binnen een bestaand bestemmingsplan is ook overleg met de gemeente, stedenbouwkundige nodig. Voor het interieur kan samengewerkt worden met een interieur-architect (dit kan ook de dezelfde architect zijn).

Als het ontwerp is goedgekeurd wordt het verder uitgewerkt voor het indienen van een bouwaanvraag (tegenwoordig heet dit omgevingsvergunning bouwen) en de realisatie door een aannemer. In dit stadium zal ook samengewerkt worden met een aannemer. Soms gebeurt dit door middels van een aanbesteding waarbij meerdere aannemers worden gevraagd een prijs op te geven. Steeds vaker wordt in een bouwteam het plan gerealiseerd.

Ook tijdens de uitvoering vindt er regelmatig overleg met alle betrokken partijen plaats. Hier komen ook alle onderaannemers zoals tegelzetters, stukadoors, metselaars, kozijnleveranciers etc. etc. bij het overleg als dit nodig is.

Kortom een interessant proces waar heel veel partijen bij betrokken zijn om een goed resultaat te realiseren.

Met vriendelijke groet,

 

Jan van Hunnik, architect AVB-BNA