VERBOUWEN VOOR OUDERS: LUISTER OOK EENS NAAR JE KINDEREN!
Een laatste zonnestraal piept precies tussen de bomen door en raakt de keukentafel. Koffie dampt en het geluid van krassende stiften verklapt de aanwezigheid van een klein meisje dat, druk in de weer, mij lijkt te negeren. Ik geef haar gelijk - ik kom immers de rust verstoren. Voor haar zijn die bruine tegels vertrouwd. En het zachtjes kraken van de trap; een waarschuwing dat ze beter het licht uitdoet. Net als dat losse stukje behang op haar kamer het resultaat is van kortstondige frustraties waarachter ze haar kinderlijke ongenoegens heeft mogen verbergen. Ze kent dit domein, incluis haar geuren, geluidjes en bijzonderheden waarschijnlijk beter dan haar ouders. En nu gaat het weg…
Plek
Haar ouders, een stel van ongeveer mijn leeftijd, vertelt uitgebreid over hun plannen. Over waar muren heen moeten, over kolommen die in de weg staan, over vloerverwarming, visgraatmotieven, tegels van hout, slimme electronica en afzuigkappen die op mysterieuze wijze verdwijnen in het werkblad van de keuken. Ik luister goed, maar noteer niet alles wat ze zeggen. Liever analyseer ik de onbewust tactisch gekozen plek van het meisje. Dichtbij genoeg om alles mee te krijgen, en voldoende afstand om daarin niet op te vallen. Haar plek geeft overzicht tussen de verschillende delen van de begane grond, maar maakt daar zelf geen onderdeel van uit. Toch is het geen verkeersruimte, en ook niet echt een verblijfsruimte. Het is gewoon een “plek”.
Ik volg het spoor speelgoed, stiften en vrolijke murals van weggemoffelde verfspatten door het huis heen, en vind meer van deze “plekken”. Ruimtes om je af te zonderen of juist om gezellig bij elkaar te zijn. Om dromerig naar buiten te staren op een regenachtige dag of plekken om onopgemerkt te blijven als het eigenlijk allang bedtijd is geweest. Kinderen zijn voortreffelijke plekvinders! Kinderen en katten om precies te zijn.
Ruimtelijke kwaliteit
Wij volwassenen daarentegen zijn geneigd onze ruimtes te gebruiken zoals ze worden voorgeschreven in het Bouwbesluit: iets is een “verblijfsruimte”, een “badruimte” of een “bergruimte” – en men hoort die ook zo te gebruiken natuurlijk… Terwijl het vaak de meer onbenoemde en onbestemde plekken zijn die het meest interessant zijn. Mijn kinderen spelen op zolder als het hard regent, kamperen liefst de hele zomer in de keuken, en eigenen de loze ruimte achter de bank toe als persoonlijke leesplek. Ze ontwerpen geen nieuwe ruimten, maar hergebruiken op hoogst creatieve wijze datgene wat er al is en maken daarin onbewust gebruik van specifieke ruimtelijke kwaliteiten.
Durf te denken als een kind
Dus in plaats van na te denken over die sec kubieke woninguitbreiding, zou ik willen voorstellen om weer te durven denken zoals kinderen dat doen: maak “plekken”!
Maak ruimte voor de verschillende activiteiten van het gezin en haar onderlinge leden. Benoem de “beste plekken”, omschrijf welk type plek je mist en baseer je verbouwing op het creëren van juist dat gemis. Oh, en vergeet vooral je kinderen niet te raadplegen… Ze luisteren immers toch al mee :)
Echtscheiding voorkomen
Mocht je onverhoopt toch in de knoop komen met dit driedimensionale landje-pik-voor-gezinnen en wil je de mogelijke echtscheiding voorkomen, schroom dan niet om contact op te nemen met mij. Mijn naam is Roger Haan en ik werk als interieurarchitect (lees: plekmaker) bij Interalter. Een verbouwpraktijk waarin bouwkundige kennis fijn wordt gecombineerd met een gezonde portie “omdenken” .
Roger Haan, interieurarchitect
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Extra: leuke opdracht voor jouw kinderen!
Voor kinderen is een verbouwing (of verhuizing) vaak een behoorlijk grote stap. Ze refereren in alles wat ze doen aan de situatie zoals ze nu is, en niet zoals die mogelijk worden kan. Het is dan ook fijn om je kids wat houvast te bieden en ze te betrekken in het proces. Vraag je kinderen om hun gaafste, beste, mooiste, fijnste, gezelligste en meest bijzondere plekken te markeren met een knuffel. Vraag hoe de knuffel zich voelt om te begrijpen wat de plek betekent. Waarborg in de nieuwe plattegrond minstens net zulke gave, beste, mooiste, fijnste, gezelligste en bijzondere plekken. En laat ruimte voor jouw kinderen om dan juist daar zelf een aantal zaken te bepalen. Je verbouwing verloopt geheid een stuk soepeler!
Op November 4, 2020