Biophilic Design

Het is al enige tijd geleden dat ik er voor het eerst mee in aanraking kwam; Biophilic Design. En hoe meer ik er over hoorde, hoe meer ik dacht; “maar dat is precies wat ik al jaren probeer te doen met mijn ontwerpen!”. Zo’n herkenning van iets wat je van nature al doet maar wat dan ineens een naam krijgt, en waar zelfs een hele beweging en wetenschap achter blijkt te zitten, zo gaaf! Ik kreeg een mooi boek mee van Interface over de 14 patronen van Biophilic Design en raakte steeds enthousiaster.

Achtergrond

In 2050 zal 66% van de ontwikkelde wereld verstedelijkt zijn. We zijn naar schatting 11 uur per dag bezig met technologie en brengen tot 85% van onze tijd binnenshuis door. Meer dan ooit is het van cruciaal belang voor onze gezondheid en ons welzijn om deze kennis in praktijk te brengen bij het ontwerpen van onze stedelijke woon- en werkomgevingen.

Betekenis

Biofilie is de ‘liefde voor het leven of levende systemen’. Het is onze inherente menselijke band met de natuur. In onze verstedelijkte wereld vol technologie en industriële architectuur voelt het soms alsof deze cruciale band praktisch verloren is gegaan. Biophilic design is een innovatieve manier om die verbondenheid te benutten voor het creëren van natuurlijke woon-, werk- en leeromgevingen. Door bewust natuurlijke elementen te gebruiken in interieur- of bouwkundig design, maken we onbewust opnieuw verbinding met de natuur. Zo brengen we de buitenwereld naar onze gebouwde wereld.

Welzijn

Meer dan 50 onderzoeken uit de hele wereld, zoals het Human Spaces-onderzoek van Interface in samenwerking met professor psychologie Cary Cooper, tonen aan dat de natuur of omgevingen die de natuur nabootsen een positief effect hebben op onze gezondheid en ons welzijn.
De 14 patronen

Het duurzaam-adviesbureau Terrapin uit de VS heeft 14 patronen bedacht die je kunt toepassen om een ontwerp biofiel te maken. Niet elke ruimte kan ontworpen worden volgens alle principes, maar de toepassing van een aantal elementen hieruit kan de welzijnswaarde van een interieur aanzienlijk verhogen. Dit zijn in het kort de 14 design principes;

1. Visuele verbinding met de natuur

2. Niet-visuele verbinding met de natuur

3. Niet-ritmische sensorische prikkels

4. Temperatuur- en luchtstroomvariaties

5. Aanwezigheid van water

6. Dynamisch en diffuus licht

7. Contact met natuurlijke systemen

8. Biomorfe vormen en patronen

9. Materiële verbinding met de natuur

10. Complexiteit en ordening

11. Perspectief

12. Toevluchtsoord

13. Mysterie

14. Risico/gevaar

Voor meer uitleg over de 14 patronen kun je deze link volgen.

Samen verrijken deze elementen het interieur en verbeteren ze het welzijn van de mensen die zich in de ruimte bevinden. Biophilic design is meer dan alleen een paar potplanten neerzetten. Natuurlijk licht, levende muren, natuurlijke vormen, texturen en materialen, uitzicht op de natuur hebben allemaal een positief effect. Stuk voor stuk elementen die vaak terugkomen in de feel-good interieurs van Studio Lime!

Op December 6, 2018