Artikel afbeelding

Het vinden van de juiste architect

Het vinden van de juiste architect voor uw nieuwbouw of verbouwproject is natuurlijk erg belangrijk. Het (ver)bouwen van een huis is een grote investering, en dan wil je natuurlijk een ontwerp dat bij je smaak, budget en de locatie past. Onderstaande tips helpen je om de juiste architect te kiezen, zodat je (nieuwe) woning een groot succes wordt waarvan je jaren zal genieten.

Hoe ziet jouw droomhuis eruit?

Voordat je op zoek gaat naar een architect is het van belang om je ideeën voor je nieuwe woning uit te werken. Maak bijvoorbeeld een lijstje met eisen

Vergelijk je eisen daarna met de portfolio’s van architecten, zodat je makkelijk een passende architect vind. Heb je een paar kans hebbende architecten gevonden? Dan kun je zelfs huizen bezichtigen die zijn ontworpen door de betreffende architect als dat mogelijk is. of creëer een moodboard. Beschrijf hoe groot de woning en de ruimtes ongeveer moeten zijn. Bepaal welke stijl je mooi vind, en neem daar ook de stijl van het interieur in mee. Ook is het zeer handig om na te denken over het gebruik van de ruimtes. De keuken zal je misschien intensief gebruiken, de eventuele kinderkamers moeten geschiktn veilig zijn voor de kinderen, en de werkkamer zal misschien zelden gebruikt worden.

De passende architect

Bepaal of je het belangrijk vind dat de architect een ontwerp maakt, gebaseerd op al je eisen, of dat je de architect meer vrijheid en ruimte wil geven. Sommige architecten werken volgens een eigen ontwerpfilosofie, en kunnen jouw wensen op die manier vormgeven. Deze architecten eisen meer ruimte, en hierbij is het belangrijk om een architect te kiezen wiens portfolio echt past bij je wensen. Echter werken sommige architecten zoveel mogelijk met je, en zij zullen proberen om een huis te ontwerpen in een stijl die zo goed mogelijk bij je past. Ze nemen je inbreng mee in het ontwerp.

Een architect zal in de periode tijdens de bouw of verbouwing je vertrouwenspersoon zijn, en iemand zijn waarmee je langere tijd mee zult samenwerken. Baseer je keuze dus niet alleen op het portfolio van de architect. Het is zeer aan te raden om een architect te kiezen die je vertrouwt en waar je een klik mee hebt. Zo zal de samenwerking een stuk fijner verlopen.

Communicatie

pexels-photo-323772

Of het ontwerp van de architect zal passen bij je ideale woonwensen zal afhangen van de communicatie tussen jou en de architect. Zorg dus voor goede communicatie van jouw kant, om de architect zo goed mogelijk te sturen in zijn of haar werk. Wees vanaf het eerste gesprek duidelijk over je wensen, eisen en budget, en wijzig deze zo weinig mogelijk. Ook hier kun je je eisenlijst en moodboard goed inzetten. Geef eerlijk je mening over het voorontwerp en zeg duidelijk wat je mooi vind en wat je graag anders zou zien. Wanneer jij niet goed weet wat je wilt, dan weet de architect dat ook niet.

Ook is het belangrijk om te letten op de communicatie van de architect. Luistert de architect naar je, en worden er aantekeningen gemaakt tijdens gesprekken? Word je persoonlijk behandeld? Probeer te bepalen of de architect ervaren en betrouwbaar is. Probeer ook te bepalen of de architect actief participeert in het bouwproces. Zo beperk je de kans op fouten.

Ben je nog op zoek naar de juiste architect? Op architect-info.nl vind je zeker de architect die bij jou en je woonwensen past. Bekijk hier alle architecten in onze database.

Op July 24, 2018