Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

publicatie cortinghborg architectuur.bouwinformatie.nl 07/05/2016

Cortinghborg

Het forse volume van Cortinghborg combineert een brute bravoure met een prettig optimisme. Het woongebouw heeft een lengte van bijna 400 meter met aan de westzijde een markante toren van 50 meter hoog.

Hoogbouw en laagbouw
De oostzijde van het gebouw krijgt accent door een 70 meter hoge toren die in een later stadium zal worden toegevoegd. De hoogbouw bestaat uit een 16-laags woongebouw met 60 appartementen. De laagbouw bestaat uit een 3-, 4- en 5- laags woongebouw met 109 appartementen en een woon/werkwoning. De appartementen hebben een gevelbreedte van 10 meter met een riant balkon en zijn flexibel in te delen.

Tactiele architectuur
De uitstraling van Cortinghborg is ingetogen door de wit betonnen gevelelementen. De ruime balkons op het zuiden geven een levendig karakter. Aan de noordkant is de lengte van het gebouw onderstreept door de doorgaande horizontale lijnen van de galerijen. Hierdoor past de architectuur bij de snelheid van de automobilisten op de ring van Groningen. Elke woning heeft een blauw gekleurd glazen scherm voor de voordeur. Dit vergroot de herkenbaarheid van de individuele woningen en weert het geluid. Het complex heeft grote onderdoorgangen, bekleed met hout, die de twee zijden van het gebouw met elkaar verbinden. De tactiele architectuur zorgt voor een levendige sfeer en hoge belevingswaarde.

Cortinghborg heeft de derde prijs gewonnen van de vakjury voor het Mooiste Gebouw van Groningen 2014.

Oplevering

2014

Projectteam

Paul Diederen, Michiel van der Wielen, Marc Verhoef, Joost Roefs, Marco de Groot, Paul Muselaers, Harrie Raijmakers

Opdrachtgever

De Huismeesters

Op July 20, 2016