sluiten X

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie

Justus van Effen complex te Rotterdam

Lof aan het Justus van Effencomplex

Het Justus van Effencomplex is een visionair plan (uit 1923) van theosoof Michiel Brinkman, met destijds indrukwekkende technische en sociale innovaties. Het plan was gericht op een sociale maatschappij waarin mensen vooral mèt elkaar leven.

Met het plan van Molenaar & Co architecten en Hebly Theunissen architecten (Joris Molenaar en Arjan Hebly) heeft Justus van Effen zijn dierbaarheid terug gekregen. Met veel zorgvuldigheid en liefde voor oorspronkelijke details is het complex herrezen uit zijn as.

Het complex is daarmee in oude luister – de kwaliteit van 1923 – hersteld, maar eveneens aangepast aan de toekomst. Voorbeelden van het laatste de bereikte energiezuinigheid en het duurzame energiesysteem, de witte daken die bijdragen aan klimaatadaptatie en die vacuümbuiszonnecellen mogelijk maken, en de gemeenschappelijke tuinen.

Het project wekte door zijn schoonheid in detail en in integraliteit grote ontroering op bij de jury van de Gulden Feniks.

Het plan betreft vooral kleine eenheden, waar zogezegd geen markt voor was. Wel, het blijkt dat niet iedereen meer dan 100 m2 nodig heeft: alle panden zijn vergeven. Daarnaast biedt het complex ook grotere woningen, waarmee een mooie mix is ontstaan.

In een tijd van toenemende individualisering – in veel gevallen asocialisering – is Justus van Effen een lichtend voorbeeld van hoe mensen in harmonie kunnen samenleven. Het is daarmee van grote betekenis voor de Nederlandse maatschappij en biedt hoop op een heropleving van kwalitatieve sociale woningbouw.

Op July 22, 2013